Piano leren spelen – de top 5 fouten

Piano leren spelen – de top 5 meest gemaakte fouten

Een van de meest frustrerende dingen bij het piano leren spelen is het afleren van verkeerde gewoontes en fouten. Toen ik op mijn elfde begon met pianospelen wilde ik snel resultaat en sloeg ik alles over wat ik ‘onzin’ vond. 3 jaar later, toen ik als 14-jarig jochie op de vooropleiding van het conservatorium mocht komen studeren, was het afleren van bepaalde slechte gewoontes vrij lastig te doen. (uiteindelijk is het me wél gelukt!). Gelukkig hoeft u deze fouten zelf niet te maken; hier volgen de top 5 meest gemaakte fouten bij het piano leren spelen , oud EN jong.

 1: Slechte houding

Veel beginners geven niet veel aandacht aan hun houding achter de piano. Toch is dit een van de meest basale en belangrijkste dingen bij het piano leren spelen. Zit u te hoog of te laag, te ver of te dichtbij; dan eindigt u onherroepelijk met rugpijn en/of stijve schouders.

piano leren spelen - de top 5 fouten, slechte houding

Het is makkelijk deze gewoonte te corrigeren als u heel even stilstaat bij uw houding voordat u begint.

  • Houd beide voeten naast elkaar op de grond
  • Zorg dat u rechtop en in een comfortabele houding zit. Stelt u zich voor dat u een boek of bord op uw hoofd balanceert.
  • Laat uw bovenarmen losjes hangen naast uw lichaam en houd uw onderarmen parallel aan de vloer. U zou nu bij de toetsen moet kunnen komen zonder naar voren te leunen of de schouders op te halen.

Vuistregeltjes:

– Als u de piano aanraakt terwijl u inademt zit u te dichtbij
– Moet u uw armen behoorlijk strekken om goed bij de toetsen te komen? U zit te ver weg.
– Zou er een kat op uw schoot kunnen zitten tijdens het spelen? Deze afstand is perfect!

Door naar nummer 2 op de lijst ‘Piano leren spelen – de top 5 fouten’!

2: Verkeerde vingerzetting

Een andere veelgemaakte beginnersfout is de verkeerde vingerzetting. vaak willen ze zo snel mogelijk een liedje leren spelen en pakken de vingerzetting die voor hun op dat moment (tijdens het lezen) het meest voor de hand ligt.

piano leren spelen - de top 5 fouten, verkeerde vingersetting

Al snel komt die verkeerde vingerzetting in het spiergeheugen en dat kan later voor problemen zorgen. Bijvoorbeeld bij het spelen van het liedje in het juiste tempo. Helaas is de enige manier dan om weer langzaam en helemaal opnieuw te beginnen met de juiste vingerzetting. Maak deze fout niet; dit kost weken van uw tijd en is de frustratie absoluut niet waard!

Vuistegeltje:

– Gebruik een vingerzetting die de minste sprongen en veranderende handposities vergt.

3: Gebrek aan routine

Kort gezegd: Goed worden in pianospelen zult u niét worden als u er geen gewoonte van maakt om te oefenen. De meeste mensen beginnen enorm enthousiast met hun nieuwe hobby, inclusief veel oefentijd. Al snel zwakt het beginnersenthousiasme wat af en na een paar weken wordt er al een stuk minder geoefend. Weer wat tijd verstrijkt, en plots realiseert men zich dat de piano al in geen weken meer is aangeraakt.

piano leren spelen - de top 5 fouten, gebrek aan routine

Maak, om niet in deze valkuil te vallen, van het oefenen een dagelijkse routine (zoals tandenpoetsen). Na een paar weken zult u merken dat u begint uit te kijken naar uw sessie. Aanvankelijk is een kwartiertje méer dan genoeg. Dat is even lang als twee reclameblokken op RTL4! Gebruik die tijd nuttig:)

4: Té lange sessies

Dit is de andere kant van de medaille: TE lange sessies. Ben je op een gegeven moment bezig met een supercool liedje dan merk je dat je door je enthousiasme snel heel lang aan het spelen bent. Als je net begint is dit vaak te veel, en eindig je met frustratie en kramp in de vingers.

Zoals hierboven vermeld is 15 minuutjes per dag voldoende. Je vingers hebben de tijd nodig om zich aan te passen aan deze nieuwe bewegingen. Korte sessies elke dag zijn veel vriendelijker voor de handen dan een marathon-sessie eens per week.

Naarmate je beter en beter wordt, zul je in staat zijn om langer te kunnen oefenen. Maar zelfs professionele pianisten hebben tussendoor rust nodig. De meeste oefenen dan ook niet langer dan een uur om vervolgens een pauze in te lassen.

Naarmate men beter wordt is 30 min per dag voor volwassenen en 2 of 3 sessies van 15 minuten per dag voor kinderen een prima richtlijn.

Op naar ‘piano leren spelen – de top 5 fouten’ nr 5!

5: De piano (keyboard) in een afgelegen hoekje

U kent het gezegde: Uit het oog, uit het hart. Dit is zeker ook waar voor de piano. Voor een akoestische piano zal dit natuurlijk minder gelden dan voor een keyboard, maar hoe minder zichtbaar het instrument in huis is, hoe moeilijker en minder vaak u zult gaan oefenen. Vermijd het dus om uw keyboard of digitale piano ergens in een hoekje of kast weg te zetten.

Zet hem in plaats daarvan op een plek waar hij ten alle tijden zichtbaar voor u is. Laat uw instrument u verleiden om elke keer als u langsloopt uw favoriete liedje te spelen!

Een mooie heldere plaats in uw huis is een goede plek; niemand oefent graag in een donker hoekje tussen de oude planken en dozen…

Heel veel succes met deze tips en met muzikale groet,

 

Thomas Alexander.


* Andere mensen bekeken ook:

Bladmuziek piano beginners
Zelf piano leren spelen
Pianist boeken/inhuren