Waarom live uitvaartmuziek zo belangrijk is

Live (piano) uitvaartmuziek

Sinds eeuwen een gebruik

Het is al sinds eeuwen gebruikelijk om muziek te spelen tijdens een uitvaart. Vanaf de vroege Renaissance werd het steeds gangbaarder om een speciaal lied te componeren voor de overledene. Ook de verschillende koningshuizen namen deze traditie over. In 1603 was de uitvaart van de toenmalige Koningin Elizabeth I van het Verenigd Koninkrijk alwaar twaalf trompetten haar een laatste serenade brachten. Dat live uitvaartmuziek een belangrijke rol speelt tijdens een begrafenis is algemeen bekend. Maar waarom is dat eigenlijk zo?

bladmuziek piano, bladmuziek piano klassiek, bladmuziek piano pop

Muziek is vooral het ultieme eerbetoon aan de overledene. Muziek kan emoties uitdrukken die met gewone woorden niet vervangen kunnen worden. Zoals een foto meer zegt dan duizend woorden, kan muziek dat ook. Vooral een pianist die live speelt tijdens een uitvaart zal voor heel veel mooie herinneringen zorgen.

Muziek als herinnering

Vaak heeft de muziek die gespeeld wordt tijdens de uitvaart een speciale binding met de overledene. Het was zijn of haar favoriete muziek….dat deuntje wat hij of zij altijd floot…dat liedje wat altijd gezongen werd tijdens de afwas of gewoon neuriënd tijdens een wandeling. Dat éne nummer wat altijd keihard door het huis klonk of op meegezongen werd in de auto. De muziek zorgt ervoor dat je aan de overledene terugdenkt, want uiteindelijk staat de herinnering aan hem/haar tijdens de uitvaartdienst centraal. Het schept verbondenheid en geeft troost bij het gezamenlijke verdriet. Prachtige bloemstukken, mooie gesproken woorden, een met zorg uitgekozen kist en locatie…dit alles valt in het niet als de muziek niet klopt.

Repertoire keuze live uitvaartmuziek / liedjes voor de uitvaart of begrafenis

Bij het afscheid hoeft geen populaire “uitvaartmuziek” gespeeld te worden (dit mag uiteraard wel!), het hoeft geen bekend nummer te zijn. Belangrijkste is dat de muziek past bij de overledene en de nabestaanden. Klassiek of jazz, smartlappen of rock….het kan allemaal. En pianist Thomas Alexander kan dit allemaal verzorgen tijdens de uitvaart vanwege zijn zeer uitgebreide repertoire.

Praktisch gezien is muziek ook erg nuttig. Het wordt doorgaans gespeeld als de familie plaatsneemt in de zaal en zich bij de rest van de rouwenden voegt. Het vult de leegtes tussen de verschillende sprekers. Wanneer de laatste groet wordt gebracht en de aanwezigen langs de kist lopen is het fijn als dit moeilijke moment ondersteund wordt door mooie pianomuziek. Hier is het voordeel van een live muzikant dat deze de lengte van de muziek kan aanpassen aan het moment. De muziek zal nooit te vroeg stoppen of te lang doorgaan.

Begrafenismuziek kan ook wel eens luchtig of grappig zijn en hoeft niet altijd serieus en verdrietig te klinken. Als het past bij de persoon van wie men afscheid neemt dan is het altijd goed.

Toch zie je vaak dat bepaalde nummers erg geliefd zijn om op begrafenissen ten gehore te brengen en vaker de revue passeren. Om u hiervan een idee te geven ziet u onderstaand een lijstje met muzieksuggesties, zowel klassiek als populair; traditioneel en alternatief:

– Time to say goodbye – Andrea Bocelli
– Ave Maria – Schubert
– Moonlight Sonata – Beethoven
– Jesu bleibet meine Freude – Bach
– Una Mattina – Einaudi
– Nuvole Bianche – Einaudi
– De steen – Bram Vermeulen
– Afscheid Nemen Bestaat Niet – Marco Borsato
– Angels – Robbie Williams
– Metallica – Nothing Else Matters
– Marco Borsato – Breng me naar het water
– My Way – Frank Sinatra
– Hallelujah – Leonard Cohen
– Afscheid Nemen Bestaat Niet – Marco Borsato
– Tears in Heaven – Eric Clapton
– Requiem – Mozart
– Marche Funebre – Chopin

Concluderend

Maar concluderend: het blijft moeilijk om advies te geven betreffende de muziekkeuze aangezien dit altijd heel persoonlijk is. Thomas zal echter graag met u van gedachten wisselen over welke muziek te kiezen bij de uitvaart van uw dierbare. Ook zal hij op aanvraag een gewenst muziekstuk instuderen om samen met u te zorgen voor een respectvol afscheid.

Bent u op zoek naar een goede, nette en toegewijde pianist voor een live uitvaartmuziek?
Vraag dan nu vrijblijvend de offerte aan door contact op te nemen.

Bladmuziek voor piano

Geef een reactie

Nu bellen