Nieuwe plek vleugel Elvis

Nieuwe plek vleugel Elvis

Toevallig stuitte ik onlangs op een persbericht over de vleugel van Elvis, die onlangs weer een nieuwe plek had gekregen waar men hem kan bezichtigen. O.a. omdat ik begin deze eeuw zelf ook even in Graceland heb rondgelopen leek het me leuk om iets dieper in de materie te duiken en hier via dit blog e.e.a. over te delen.

De vleugels van Elvis

Er waren twee vleugels in het leven van Elvis:

1:) Een ‘Knabe’ uit 1912

2:) Een ‘Kimball’ uit 1928

De Knabe werd in 1957 door Elvis gekocht voor $818,85. Hij liet het instrument wit verven en daarna kwam hij in de muziekkamer van Graceland te staan.

Witte Knabe vleugel Elvis (1912)
De Knabe uit 1912
Vleugel Elvis Presley - 1928 Kimball
De Kimball uit 1928

De Kimball had Elvis op de kop getikt van de Dixon-Meyers Hall in Memphis. Dit was een cadeautje voor Gladys, de moeder van Elvis, maar helaas vond ze het ding wat te groot en lastig voor in haar huis. Toch bleef het daar staan tot haar dood in 1958, waarna het instrument in een opslagruimte werd bewaard.

In 1968 echter besloot Priscilla Presley de vleugel te redden uit de opslag. Aanvankelijk had het instrument een buitenlaag van walnoot-eikenhout die Priscilla compleet met bladgoud liet bedekken.

Vervolgens gaf ze de vleugel cadeau aan Elvis voor hun 1-jarig huwelijksjubileum.

De vleugels op reis

Sinds die tijd kende de witte Knabe meerdere eigenaren. Maar in 2007 dook hij ineens op op de online veilingsite E-Bay, waar hij aan een niet-nader-genoemde koper verkocht werd voor $375,190. Dit bleek Graceland-Estate zelf te zijn en sindsdien staat hij weer terug op zijn oude ‘spirituele’ plek.

De bladgouden Kimball werd na de dood van Elvis in 1977 gekocht door Russ Kemppell, een zakenman en verzamelaar uit Ohio. Naar het schijnt heeft Russ er $2,000,000 voor betaald, om hem vervolgens geheel onbaatzuchtig te leasen aan de Nashville country music hall of fame voor $1 per jaar.

Hard Rock International

In 2015 kwam ook de kimball uiteindelijk op een veiling terecht: Julien’s Icons and idols: Rock’n Roll auction.


Het instrument werd voor $610,000 verkocht aan Hard Rock International.
De vleugel is het 80.000ste Rock ‘n Roll souvenir voor het bedrijf, dat dit soort items via zijn wereldwijde locaties tentoonstelt.

De gouden vleugel is, met nog 500 andere gedenkwaardige muzikale souvenirs, te bezichtigen in het Seminole Hard Rock Hotel and Casino in Tampa, Florida.

Het hotel onderging onlangs een verbouwing van $700M (!!), o.a. om deze iconische aanwinst prachtig uit de verf te laten gaan komen.

In oktober 2019 heropende het hotel haar deuren.

Elvis"Kimball uit 1928 op zijn nieuwe plek - Het Seminole Hard Rock Hotel

Geef een reactie