Bladmuziek piano beginners

Bladmuziek piano beginners : Verschillende lesmethodes

Vaak krijg ik als professioneel pianist van mensen de vraag wat voor beginners de beste bladmuziek is om piano te leren spelen en waar deze het makkelijkst of goedkoopst te krijgen is.

In dit artikel zal ik een aantal lesmethodes met u bespreken en u attenderen op een aantal websites waar u de benodigde bladmuziek kunt downloaden dan wel kopen.

Tegenwoordig zijn er vele verschillende lesmethodes. Vaak hebben deze methodes (grote) raakvlakken maar bijna iedere methode heeft tegelijkertijd toch ook een hele eigen filosofie en benadering.

Van de vele beschikbare methodes zijn er voor mij 3 die er al jarenlang uit blijven springen.
Deze 3 zijn:

  • Alfred’s piano methode voor volwassenen
  • Hal Leonard
  • Suzuki

Laten we deze 3 pianomethodes eens nader belichten:

Bladmuziek piano beginners: Alfred’s Piano Methode

Beide Alfred Adult-methodeboeken hebben een focus op akkoorden. Dit is zowel de kracht als de zwakte van de methode. Akkoorden zijn geweldig omdat ze uw linkerhand in staat stellen om vroeg in actie te komen zonder al te veel moeite.

Het mooie van akkoorden is ook dat u praktisch na uw eerste paar lessen een liedje al heel snel superleuk kunt laten klinken. En akkoorden zijn enorm belangrijk als u geïnteresseerd bent in het leren van elk type hedendaagse muziek.

Het nadeel van een op akkoorden gebaseerde benadering is dat beide handen niet evenredig ontwikkeld worden en dat uw linkerhand dus niet zo uitgerust zal zijn om met klassieke muziek om te gaan mocht u uiteindelijk die kant op willen. Klassieke muziek vereist een meer behendige en onafhankelijke linkerhand, die aanvankelijk lastiger is om te ontwikkelen. Als u gewend bent om alleen akkoorden met uw linkerhand te spelen, zal het een koude douche worden wanneer u uw eerste Chopin nocturne of Beethoven sonate probeert, waarbij de linkerhand grote sprongen maakt en zijn eigen pad volgt (in plaats van te worden meegevoerd door de rechterhand melodie).

Als deze benadering goed bij u past dan kan ik u ten zeerste aanraden de twee Alfred boeken aan te schaffen. U vindt ze het goedkoopst op bol.com :

Alfred’s piano methode voor volwassenen 1

4.7/5

Waardering: 4,7 / 5

Een van de reviews:

“De voorkant is wat oubollig naar mijn smaak maar inhoudelijk erg overzichtelijk en een goede ondersteuning naast pianolessen.
Ook zonder pianolessen heel goed te volgen. Een plezierige opbouw van de oefeningen! Ze zijn haalbaar!”

AnnaMerel

Alfred’s piano methode voor volwassenen 2

4.7/5

Waardering: 4,7 / 5

Een van de reviews:

“Het is een fijn pianoboek voor volwassenen die snel wat leuke liedjes willen kunnen spelen. Het boek zit goed in elkaar zodat je spelenderwijs een hoop leert, zoals akkoorden, toonsoorten en verschillende ritmes. De hele serie van Alfred’s pianomethode is een echte aanrader.”

TH1981

Bladmuziek piano beginners: Hal Leonard Piano Methode

De pianomethode van Hal Leonard is wellicht het meest all-round van deze 3. Aan bijna alle aspecten van het pianospelen wordt direct aandacht gegeven, zoals houding, techniek, theorie, van blad lezen, improvisatie, akkoorden en gehoor ontwikkeling.

De boeken zijn schitterend ontworpen en hebben een moderne presentatie. Nieuwe concepten en notatie worden geïntroduceerd met goed doordachte uitleg. Hierbij maakt Hal Leonard gebruik van kleuren ter ondersteuning, wat op z’n beurt weer bijdraag aan de visuele aantrekkelijkheid van dit boek.

De boeken zijn geschreven door een team bestaande uit Fred Kern, Phillip Beveren, Barbara Kreader en Mona Rejino, en de uitgevers van Hal Leonard zelf leggen met d.m.v de volgende punten uit waarom vooral volwassenen fan zullen zijn van hun werkwijze:

  • In een vlot tempo worden nieuwe concepten en materiaal geïntroduceerd.
  • Het is een Doe-Het-Zelf benadering (hoewel ook prima voor een leraar-leerling scenario), die de beginner aanmoedigt om onmiddellijk betrokken te raken bij het bespelen van het instrument.
  • het is gemakkelijk te begrijpen, met goed gepland materiaal zonder technisch jargon.
  • De methode stimuleert creativiteit, inclusief mogelijkheden voor improvisatie.
  • het creëert een gevoel van voldoening, met duetten voor docenten en rijk georkestreerde audio- en MIDI-bestanden die allemaal een plezierige muzikale ervaring bieden.

Klinkt dít meer als uw ding? Bekijk dan het boek hieronder:

Hal Leonard piano methode voor volwassenen.

Incl. CD!

4.6/5

Waardering: 4,6 / 5

Een van de reviews:

“Sinds kort volg ik pianoles. Van mijn docente kreeg ik de opdracht om dit boek aan te schaffen. Dit boek is de leidraad van mijn lessen. De uitleg is er goed. De bijbehorende CD’S maken het oefenen leuk. Echt een aanrader voor de beginnende pianist!”

Mirandaaa1973

Bladmuziek piano beginners: Suzuki Piano Methode

Deze piano methode is een zeer unieke; de benadering van Suzuki is het beschouwen van muziek als een ‘taal’. Deze methode wordt dan ook het meeste gebruikt bij kinderen. Op zeer jonge leeftijd wordt vooral veel luisteren naar muziek gestimuleerd, pas (veel) later wordt uw kind geleerd muziek te lezen en juiste techniek aan te leren.

Toch kan dit, zeker voor talentvolle kinderen, een zeer natuurlijke manier van leren zijn; vergelijkbaar met het leren van een moedertaal. Zo ‘spreekt’ uw kind dan uiteindelijk de ‘taal’ van muziek zonder ‘accent’.

Bij deze methode is het heel belangrijk dat de ouders volledig betrokken zijn bij de lessen en ontwikkeling van het kind.
Samen veel naar muziek luisteren en zingen voor uw kind (zelfs wanneer uw stem niet de meest fantastische is) wordt sterk aangeraden. U kan uw kind al op 2-jarige leeftijd laten kennismaken met de eerste principes van de Suzuki methode.
Het wordt afgeraden om zonder docent aan deze methode te beginnen.

Bekijk hieronder de ondersteunende boeken voor deze methode:

Suzuki piano methode Vol 1 (kinderen)

Incl. CD!

5/5

Waardering: 5 / 5

Een van de reviews:

“Dit boek omschrijft haarfijn hoe je piano kunt leren spelen. Voor een beginneling kan ik dit boek aanbevelen. Mijn 4-jarige dochter zit nu op piano les en gebruikt dit boek ook tijdens haar lessen”

Chantilicious1

Suzuki piano methode Vol 2 (kinderen)

Incl. CD!

4/5

Waardering: 4 / 5

Een van de reviews:

“Het was voor mij een behoorlijke overstap qua niveau vanaf boek 1. Toch na doorzetting en geduld weer erg leuk. Ik heb geen spijt van de aankoop.”

FelixT

Bladmuziek piano beginners: Handige links

Hoewel er voor beginners weinig beter is dan een gestructureerd piano boek met een goed stappenplan, kunt u natuurlijk altijd losse stukjes bladmuziek downloaden. Voordeel hierbij is dat dit vaak gratis kan. Kijk voor gratis download mogelijkheden eens op de volgende sites:

Niet gevonden wat u zocht?

Op Bol vindt u werkelijk een enórm groot aanbod aan piano bladmuziek voor beginners tegen de allerscherpste prijzen.
Browse eens door hun catalogus en gegarandeerd dat u iets vindt dat bij u past!

Bekijk hier de catalogu

Meer bladmuziek? Wellicht vindt u dit ook interessant: