Een kijkje terug

Een kijkje terug - Met o.a. de filmpremiere van 'Bohemian Rhapsody'

Je kent het wel…. een vrije zaterdagavond. Op de een of andere manier ontstaat bij mij dan altijd de vraag…wat gaan we doen? Filmpje pakken…bankhangen…cafeetje induiken? En vooraleer ik eindelijk eens een beslissing heb gemaakt betrap ik mezelf er op dat ik achter mijn laptop hang. Kijkend naar de inhoud van mijn agenda op m’n webpagina. Een kijkje terug naar de voorgaande evenementen waar ik heb mogen spelen…tsonge, wat vliegt een jaar toch snel voorbij!
Maar wat was het een mooi jaar met veel bijzondere momenten…

De Doelen (Rotterdam)

Zo mocht ik spelen in De Doelen in Rotterdam als onderdeel van Core Classic. Een programma van het Rotterdams Philharmonisch Orkest om klassieke muziek dichterbij het hedendaagse te brengen.

De perfecte combinatie van uitgaan en een spectaculaire kennismaking met live klassieke muziek.

Het idee: je komt binnen in de foyer van De Doelen. De bar is open, een pianist (ik in dit geval) zorgt voor een lekker sfeertje. In de grote zaal – een beleving op zich – luister je naar een klassiek meesterwerk uitgevoerd door één van de beste orkesten ter wereld.

Wat de muziek zo bijzonder maakt, hoor je vooraf van een bevlogen host die je kort meeneemt in het werk. Zo weet je waar je tijdens de uitvoering op kunt letten en dat maakt de luisterervaring nóg intenser! Na een klein uur magistraal genieten, een mindblowing ervaring waarbij je de muziek minstens zoveel voelt als hoort, gaat de bar weer open zodat je lekker kunt blijven hangen.

Zo gezegd…zo gedaan, en mijn ‘Doelen’ waren bereikt.

Duitsland

Je kent het wel…. een vrije zaterdagavond. Op de een of andere manier ontstaat bij mij dan altijd de vraag…wat gaan we doen? Filmpje pakken…bankhangen…cafeetje induiken? En vooraleer ik eindelijk eens een beslissing heb gemaakt betrap ik mezelf er op dat ik achter mijn laptop hang. Kijkend naar de inhoud van mijn agenda op m’n webpagina. Een kijkje terug naar de voorgaande evenementen waar ik heb mogen spelen…tsonge, wat vliegt een jaar toch snel voorbij!
Maar wat was het een mooi jaar met veel bijzondere momenten…

Pianist Thomas Alexander

Het voordeel van in het ‘ Zuiden des Lands’ wonen is dat je snel in een van de omringende landen bent. Dus ook Duitsland is van hieruit binnen een half uurtje te bereiken. De stad Aken is ons dus geheel niet onbekend.

Hier werd ik door het Atelier Haus Aachen benaderd om een ‘walk-in’ concert te geven. De opzet was om de multiculturele bewoners in hun eigen wijk kennis te laten maken met pianomuziek…van klassiek tot hedendaags… muziek zonder grenzen zou je kunnen zeggen.

Het Atelierhaus Aachen is een innovatief centrum voor kunst. Met reguliere tentoonstellingen en grensoverschrijdende formats is het een platform voor jonge Euregio-functies. Met 22 kunststudio’s is het Atelierhaus een belangrijk instituut voor de ontwikkeling en creatie van kunst in Aken.

Na een leuke voorstelling met enthousiast publiek zijn we natuurlijk Aken nog even ingedoken om te genieten van een Duits (lees royaal!) geproportioneerd avondmaal met bijbehorend, van dezelfde royale afmeting, glas bier. Prosit!

 

Filmpremiere Bohemian Rhapsody

En toen brak oktober 2018 aan. De hele aardbol had het over DÉ film die binnenkort zou uitkomen….Bohemian Rhapsody! Een biografische film over de Britse rockband Queen.

Een kijkje terug op mijn ervaring met de premiere van deze iconische film:

Gitarist en drummer Brian May en Roger Taylor hebben de film over hun eigen band geproduceerd. De film ging in première op 23 oktober 2018 in de Wembley Arena in Londen.

Op dinsdag 30 oktober was de Nederlandse rode loper première in Theater Tuschinski te Amsterdam.

Gelukkig is mijn pianoversie van de Bohemian Rhapsody nogal makkelijk te vinden is op het internet en werd ik online benaderd om deze première muzikaal op te luisteren met de meest bekende hits van Queen. Wow!…Wat een voorrecht!

Een kijkje terug. Pianist Thomas Alexander achter de vleugel tijdens de premiere van Bohemian Rhapsody (1)

Voor de zekerheid nog even alle bladmuziek erop nageslagen…je speelt tenslotte niet iedere dag de hits van Queen en al zéker niet op zo’n gelegenheid…alhoewel de Bohemian Rhapsody me wel feilloos in de vingers zit.

Ohja….het thema van de avond was paars en glitter… Nou zou je in het Limburgse carnavalslievende land wel verwachten een paars glitterjasje op de kop te kunnen tikken…maar helaas. Verkrijgbaar in de varianten zwart, rood, goud, zilver…en verder alle kleuren van de regenboog…behalve paars natuurlijk. Dan nog maar snel even het Brabantse land bezoeken. Gelukkig met beoogd resultaat!

Keys of light (Scheveningen)

En dan wordt het december. De stad Den Haag organiseert The Hague Highlights-Keys of Light.

Dit lichtevenement in Den Haag zet de Stad aan Zee in de spotlights. Met onder meer videoprojecties op het Binnenhof en Kurhaus. Onderdeel van Feest aan Zee.

Met een interactieve piano-installatie (Keys of Light, in België bekend van het Light Festival Gent) wordt de rijke historie van het Scheveningse Kurhaus belicht.

Wederom ontvang ik een telefoontje met de vraag of ik hieraan wil deelnemen. Natuurlijk wil ik dat!

Wibi Soerjadi, Jan Vayne en Cor Bakker gingen me reeds voor….en nu was het de beurt aan Thomas Alexander. Nou is het Scheveningse strand niet de meest idyllische plek om te vertoeven op een winderige decemberdag voor Kerst…maar wat was het bijzonder!

Pianospelend vanuit een glazen ‘huis’, gesitueerd op de Scheveningse boulevard, werd er op de tonen van mijn muziek een prachtige lichtshow op de gevel van het Kurhaus vertoond!

Een kijkje terug. Pianist Thomas Alexander tijdens het Keys of light festival Kurhaus Scheveningen (1)

Nieuwsgierige, bijna wegwaaiende geïnteresseerden konden gelukkig  plaatsnemen in mijn verwarmde, windvrije ‘huisje’. Met zicht op de lichtshow en een dansende kerstboom op de boulevard voelde het bijna als Kerst… alleen de sneeuw ontbrak nog. Ik moet echter toegeven dat ik dat niet zo bezwaarlijk vond op desbetreffende locatie.

Tussentijds zijn er natuurlijk ook de minder spectaculaire opdrachten…maar daarmee wil ik absoluut niet zeggen dat deze minder waardevol zijn! Zo zijn er regelmatig uitvaart diensten waar ik mag spelen. Deze ervaar ik altijd als zeer dankbare, betekenisvolle momenten. Troost mogen brengen met mijn muziek …dat doet wat met je…neem dat maar van mij aan!

Ook bij mijn maandelijks vaste plekje in Bistro Allo Allo aan het mooie binnenhaventje “Het Bassin” in Maastricht is het altijd weer een genot om te mogen spelen. Heerlijke intieme sfeer…fervent bezocht door veel vrienden en bekenden. Mijn vriendin die gezellig meezingt… lekker hapje en drankje…life’s good!

En zo zitten we alweer bijna medio 2019…de nodige concerten, feestjes en presentaties verder.

Benieuwd wat dit jaar weer allemaal in petto heeft. We wachten af…wordt vervolgd!

Geef een reactie